22 Mart 2012 Perşembe

Et suyu nasıl yapılır?

Yemeklerde bulyon tadını sevmiyorum. Sanki ağzımda yapay bir tat bırakıyor. Bence en güzeli evde yapmak. Aslında önceden et suyunu, belki de isminden dolayı, sadece eti haşlayarak yapıyoruz sanıyordum. Evde de öyle yapıyordum. Oysa asıl lezzetli et suyu, kemikleri sebzelerle kaynatarak yaptığımızda oluyormuş. Bunu deneyerek gördüm ve herkese önerir oldum. Evet pişme süresi biraz uzun ama inanın ayırdığınız vakte değiyor. Aslında bu süreyi düdüklü tencere kullanarak kısaltmanız mümkün. Ama et suyunun yavaş yavaş piştiğinde gerçek tadına ve kıvamına ulaştığı bir gerçek. Hadi bakalım başlıyoruz:

Malzemeler

1,5 kg dana kemiği
3,5 – 4 litre su
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
1 adet pırasa
3 dal maydanoz
1 adet defneyaprağı
8-10 top karabiber

Tüm malzemeleri tencereye alın ve su kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve suyun 1/3’i çekilene kadar kaynatmaya devam edin. En az 5-6 saat sürecek. Pişme işlemi bitip, su istediğimiz ölçüde çekilince; sebzeleri ve kemikleri tencereden alarak, suyu süzün. Etsuyunu klasik şekilde kavanozlara koyarak saklamanız mümkün.
Ya da buzlukta buz kalıplarına doldurarak da muhafaza edebilir ve gerektiğinde, ihtiyacınız kadar kullanabilirsiniz. Ben pratik olduğu için buz küplerini tercih ediyorum. Afiyet olsun.
Püf noktası: Pişme aşamasında yüzeyde köpük tabakası oluşacak. Bu köpükleri mutlaka bir kaşık yardımıyla alın. Yoksa et suyunuz ekşimsi bir tat alacaktır.

1 yorum:

  1. Merve farklı yörelerin tariflerini etkinlige desdek olmanı bekliyorum

    YanıtlaSil