19 Şubat 2013 Salı

Limonlu Islak Kek

Limon dilimlemeyi mi? Limon rendelemeyi mi? Limon suyu sıkmayı mı? Yoksa limonlu cheesecake yapmayı mı daha çok sevdiğimi sorsaydınız; cevabım "limonu bolca tuzlayarak yemeyi" olurdu. Evet, limonla aram iyidir. Tamam, çok iyidir. Yerken yüzüm falan da ekşimez öyle. Salatalara sirke yerine limon suyu dökerim, turşular limon suyuyla yapılmışsa güzeldir. Limon sarısını da ayrı bir severim. Neden mi anlattım bunları? Çünkü hanımlar beyler; bugün günlerden: Limonlu ıslak kek.
Malzemeler:
3 yumurta
3/4 su bardağı yumuşak margarin (175 gr)
3/4 su bardağı pudra şekeri (175 gr)
1,5 su bardağı kek unu (175 gr)
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
1 limon rendesi
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyu ya da 1 şişecik limon aroması (2ml-Dr Oetker)

Şurup için:
1 su bardağından 1 kaşık eksik toz şeker (175 gr)
2 limon suyu
1 çay bardağı su (100 gr)

Bu kek fazlasıyla pratik. İnanın miksere bile ihtiyacınız yok. Öncelikle 1 limonun kabuğunu rendeleyin ve 1 çorba kaşığı toz şekerle karıştırın.
Fırın ısısını da 180 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Bir kabın içine margarini, yumurtaları, kekunu, pudra şekerini, hindistan cevizini, toz şekerle karıştırdığınız limon kabuğu rendesini ve 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin.
Kekunun içerisinde kabartma tozu bulunduğundan keke fazladan kabartma tozu eklemiyoruz. Tüm malzemeleri bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Hamur iyice yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika iyice çırpın. 20 cm'lik kelepçeli kek kalıbı kullanacağız.
Yoksa problem değil, daha geniş bir kalıp da kullanabilirsiniz ancak o şekilde kekinizin daha ince olacağını unutmayın. Yağladığınız kalıba kek hamurunuzu dökün. Üzeri kızarana kadar; yaklaşık 50-60 dakika pişecek. Fırından almadan önce keke kürdan batırarak pişip pişmediğini anlıyoruz. Biliyorsunuz kürdan kuru çıkıyorsa işlem tamam demektir. Kek pişerken siz de şurubu hazırlayabilirsiniz.

Şurubu için:
Bir tencereye suyu, şekeri ve limon suyunu dökün. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakın, 1-2 dakika sonra da ocağı kapatın.
Kek piştikten sonra ılımaya başladığında kalıptan çıkarın ve bir servis tabağına alın ve kürdanla tüm üst yüzeyinde delikler açın. Şurubu sıcakken keke dökün.
Açtığınız delikler kekin şurubu daha iyi emmesini sağlayacak. 30-35 dakika kadar şurubu çekmesini bekleyin. Bu her yanı kaplayan nasıl güzel bir limon kokusudur böyle :)

Afiyet olsun.

Püf noktası: Kekin daha ince olması demek daha hızlı pişmesi demek olacağından normal pişirme süresinden 10-15 dakika daha az fırında tutmanız ideal olacaktır.

13 Şubat 2013 Çarşamba

Linzer Kurabiye

Aslına bakarsanız bu "özel gün" olaylarına; kalplere ve kırmızılara çok sıcak baktığım söylenemez. Ama bu sene, tüm bu ters ve antiromantik bakış açımı biraz olsun yumuşatmayı denedim. Sonuç mu?? Siz bana bakmayın. :) Bakalım linzer kurabiyeler nasıl yapılıyormuş..
Malzemeler:
4 su bardağı un (400 gr)
1 paket tereyağı  (250 gr) 
1 su bardağı pudra şekeri  (160 gr)
1 yumurta
1 paket şekerli vanilin (10 gr)
1 silme çay kaşığı tarçın (2 gr)
3-4 damla vanilya aroması
3-4 damla limon aroması
1 fiske tuz
Ahududu reçeli

Süslemek için:
Pudra şekeri

Pudra şekerini ve tereyağını rondodan geçirin. Ardından diğer malzemeleri ekleyin. Biliyorsunuz unlar böreklik, baklavalık vs olarak ayrılıyor. Ayrıca cinsleri markalarına göre de değişiyor. Bu nedenle unu kontrollü olarak eklemenizde fayda var. Hamur çok sert olmamalı. 
Kurabiye hamurunu yoğurmak biraz zahmetli. Bilekleriniz biraz yorulsa da inanın buna değiyor. Ama çok fazla yoğurmak da iyi değil çünkü yoğurdukça kurabiyenin kıtırlığı gitmeye başlıyor.
Hamuru bütünleşmiş pürüzsüz bir hal alana kadar toplayın. Sonra da iki eşit parçaya ayırın ve buzdolabında dinlenmeye bırakın. Süre sonunda 1cm olacak şekilde açın. Hamurun bir kısmını kalıpla keserek şekil verin.
Diğer kısmını da yine kalıpla keserek şekil verin ancak bu kısmın tam ortalarını daha küçük bir kalıpla kesip şekillendirmeyi unutmayın. Bu ikinci kesikten reçelin görünmesi kesinlikle çok havalı olacak. Yağlı pişirme kağıdınızı fırın tepsinize yayın ve şekil verdiğiniz hamurları birer birer dizin.
Şimdi sıra fırına girmeye geldi. Her zaman ki gibi kurabiyeler için fırını önceden ısıtacağız. 175 derecede 10 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacak. Kurabiyeler pişince soğumaya bırakın. Sonrasında delikli kurabiyelerin üzerine bir elek yardımıyla pudra şekeri dökün.
Delikli olmayan kurabiyelerin ortalarına bir çay kaşığı reçel dökün. Reçel, biraz taşıp bulaşmayı seviyor, evet. Delikli ve üzerine pudra şekeri serpilmiş kurabiyelerden birini reçelli kurabiyenin üzerine oturtun. İşte böyle. Tam o anda gördüğünüz gibi çok şeker bir hal alıyor.
Linzer kurabiyeler, benim gibi bir kızı bile romantikleştirdi galiba. :) Afiyet olsun.

Püf noktası: Kurabiyeleri fırınlamadan önce çok yumuşak bulursanız 5-10 dakika kadar buzdolabında bekletin ki pişerken şeklini kaybetmesin.

5 Şubat 2013 Salı

Havuçlu Kek

Şeker hamurundan yapılmış minik turuncu bir havuç çok şirin duracaktı havuçlu kekimin üzerinde biliyorum ama ne yazık ki yetiştiremedim bugüne. Bunun yerine minik kalpler kullandım süsleme için.
Malzemeler:
2 su bardağı un (200 gram)
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker (300 gram)
125 gram yumuşak ya da sıvı margarin
1,5 su bardağı havuç (4-5 adet)
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket şekerli vanilin (10 gram)
1 paket kabartma tozu (10 gram)
1,5 tatlı kaşığı tarçın (10 gram)

Kuru üzümü yarım saat önceden kaynar suyla ıslatın ve suda bekleterek şişmesini sağlayın. Havuçları dilerseniz rendeleyin ya da dilerseniz benim yaptığım gibi robottan geçirin.
Aynı şey ceviz içinde geçerli. Ben, yerken ağza gelen iri ceviz tanelerinden hoşlanmadığım için rondoyla unufak etmeyi seçiyorum ancak siz irice kalmış şekilde dövülmüş ceviz de kullanabilirsiniz. Tamamen damak tadıyla ilgili. Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın. Yumurtaları ve şekeri çırpma kabınıza alarak 5 dakika boyunca beyazlaşıncaya kadar çırpın.
Şekerli vanilini ve kabartma tozunu unla karıştırın, eleyerek çırpma kabınıza alın ve ardından da margarini ekleyin.
1-2 dakika karıştırdıktan sonra tarçını, havucu ve cevizi de ekleyin. Üzümlerin suyunu süzün ve iyice unlayın; ardından da kek hamurunuza ekleyin.
Bu sırada 26 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbınızın altına yağlı pişirme kağıdı serin ve yan kısımlarını yağlayın. Pişirme kağıdının dışarda kalan fazla kısımlarını kesin.
Hamuru kek kalıbına alın ve önceden ısıttığınız fırında 50 dakika kadar pişirin. Pişme süresi bittiğinde bırakın, kek iyice soğusun. Sonrasında kelepçeyi çözün ve kağıdı çıkarın. Keki tekrar ters çevirip öyle servis yapacağız.
Bakıyorum da yine harikalar yarattınız. :)
Afiyet olsun.
Püf noktası: Bu keki yaparken her zaman kelepçeli kek kalıbı kullanın.