19 Temmuz 2013 Cuma

Hurmalı ve Cevizli Kek

Beni özlediniz mi?? Ama ama ben sizi çok özledim.. :) Yoğunluğum azalır azalmaz da soluğu mutfakta aldım. Bildiğiniz oyun parkındaki çocuklar gibiyim mutfaktayken. Bir kere müzik kesinlikle açık; o şarkılar illa ki mırıldanılacak. Biz mutluysak; neşemiz ellerimize geçiyor, buna eminim. Çırpmalar, doğramalar, dakika tutmalar, koklamalar, olmadı bir dahalar derken sonuç yine enfes!! :):) Bugün özellikle Ramazan ayına daha çok yakışsın diye içinde hurma olan bir şeyler hazırlamak istedim. Ayrıca bu tarifin kalorisi de oldukça düşük. Yani yaz ayları için gerçekten ideal. Bakalım sevecek misiniz?? 
Malzemeler:
3 su bardağı kekun (300 gram)
1,5 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
1 su bardağı hurma (150 gram)
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz (50 gram)
4 Yemek kaşığı ayçiçeği yağı (60 ml)
Yarım su bardağı toz şeker (115 gram)
1 su bardağından çok az fazla süt (1 + 1/4) (300ml)

Süslemek için:
Ceviz

Fırını 180 dereceye ısıtın. Dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayın ve içini pişirme kağıdıyla kaplayın.

Hurmaların çekirdeklerini çıkarın, önce ikiye sonra dörde bölün.
Ardından küp küp doğrayın.
Bu işlemi yaparken hurmaların önceden buzdolabında soğumuş olması işinizi kolaylaştıracaktır. Aksi halde daha yumuşak oldukları için bıçağa yapışıyorlar. Ramazan ayı dolayısıyla marketlerde çeşit çeşit hurma bulmak mümkün. Ben Tunus hurması kullandım.

Bir karıştırma kabına unu eleyin.
Baharatları karıştırın. Dövülmüş cevizi ekleyin.
Başka bir kapta da şekeri, yağı ve sütü karıştırın. Ardından un karışımının üzerine dökün. Tüm malzemeyi karıştırın. Mikser kullanabilirsiniz. Yoğun yapışkan bir kıvamı olacak. Normal kek hamurundan biraz daha yoğun; endişe etmeyin. Kek hamurunuzu pişirme kağıdıyla kapladığınız kalıba bir kaşık yardımıyla dökün. Üzerini yarım cevizlerle süsleyin.
İyice kabarıp, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40-50 dakika kadar pişecek.
Piştikten sonra yağlı kağıdı çıkarın ve kekinizi soğumaya bırakın.
Soğuduğunda servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf noktası: Eğer evde ceviz yoksa ya da cevizin tadını sevmeyenlerdenseniz aynı tarifi fındık kullanarak da yapabilirsiniz.