23 Ocak 2013 Çarşamba

Portakallı Kurabiye

Üstüste bir çok portakallı kurabiye tarifi denedim. Ama hiç biri teyzemin yıllardır yaptığı kurabiyeler kadar güzel olmadı. Ben de en sonunda kendi tariflerimden vazgeçip onunkini denedim ve her zamanki gibi mükemmel oldu. Artık kesinlikle anlıyorum ki yemek reçeteleri lezzetlerini yaşanmışlıklarından alıyor. Beğenilere göre içindekilerin eksilip azalmasından. Ve böyle böyle en sonunda tam da kıvamı denilen noktaya ulaştıkları ortada. Haydi biraz portakal koklayalım.
Malzemeler:
1 portakal
12 yemek kaşığı toz şeker (1 su bardağı+1 yemek kaşığı) (200 gram)
5 su bardağı un (500 gram)
1 paket margarin (250 gram)
1 paket şekerli vanilin (10 gram)
1 paket kabartma tozu (10 gram)
1 yumurta sarısı

Üzeri için:
1 yemek kaşığı toz şeker (25 gram)
1 yumurta akı 

1 portakalın kabuğunu rendeleyin ve 1 yemek kaşığı toz şekerle karıştırın.
Margarini soğukken kullanacağız. Portakalın suyunu sıkın. Yumurtanın akı ve sarısını ayırın. Unu, şekerli vanilin ve kabartma tozuyla karıştırarak kabınıza eleyin. Margarini, yumurta sarısını, toz şekeri, portakalın suyunu ve şekerle karıştırdığınız portakal rendesini ekleyin. Topak kalmayacak hale gelinceye kadar iyice yoğurun. Hafif yapışkan bir hamur olacak. Yoğurma işlemi bitince 15 dakika kadar hamuru dinlendirin.
Ardından her zamanki gibi fırın tepsinize yağlı pişirme kağıdını serin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle şekil vererek tepsiye dizin. Üzerlerine yumurtanın akını sürün ve toz şeker serpiştirin.
Dilerseniz üzerine serpeceğiniz toz şekerin içine dövülmüş badem ya da fındık da karıştırabilirsiniz. Önceden 175 dereceye ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar yani yaklaşık 25-30 dakika pişmeleri yeterli. İyice soğuduğunda servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder