16 Şubat 2014 Pazar

Fırın Sütlaç

Sütlaç denilince aklıma hemen anneannem gelir. Çocukken bize her geldiğinde sütlaç pişirirdi çünkü ve tüm ev buram buram sütlaç kokardı. Mutfakta neler olup bittiğine olan merakım o zamanlardan kalma bir eğlence belki de. Ve minik bir itiraf: mutfakta ne pişerse pişsin tencerenin dibi tutsun diye dua ederdim. Belki de beddua oluyor şimdi buradan bakınca; ama her neyse. Yanık tatlara zaafım var.. :) Yanık demişken; evet bugün fırın sütlaç yapıyoruz. Fırınları kızdırın ve sütlaçları yakın yakabildiğiniz kadar. Çünkü en güzeli böyle. Benim için öyle. Sizin için de öyleyse biraz eğlenelim. :)

Malzemeler:

1 paket pirinç unu (35 gr)
1 su bardağı toz şeker (150 gr)
1 çay bardağı pirinç (50 gr)
2 çay bardağı su (200 ml)
5 su bardağı süt (1 litre)
1 yemek kaşığı tereyağı (20 gr)
Pirinci yıkayın ve tencereye koyun. Üzerine suyu ekleyerek orta ateşte 10 dakika kaynatın. Arada karıştırmanız yeterli olacaktır. Bir tabakta toz şeker ve pirinç ununu karıştırın.
Pirinçler kaynadıktan sonra üzerine sütü ilave edin. Ardından da tozşeker ve pirinç unu karışımınızı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Kaynamaya başladıktan sonra tereyağını da katarak yaklaşık 10 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Ocaktan aldıktan sonra da 5 dakika kadar kaymak tutmaması için ara ara karıştırarak bekletin ve ardından kaselere pay edin.
Sütlaçlarımızı fırınlayacağımız için ısıya dayanıklı kase kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
Bir fırın tepsisini yarısına gelecek kadar suyla doldurun. Önceden 250 dereceye ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Bu işlem yaklaşık 20 dakika kadar sürüyor.
İşte hazır. Afiyet olsun. :)

1 yorum: