Malzemeler
Hamuru için:
300 gr un (3 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su (yaklaşık 1 su bardağından biraz eksik)
Harcı için:
250 gr orta yağlı kıyma (dana ya da koyun)
1 büyük soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
Hamur yapmadan önce, topaklanma olmaması için unu elemenizde fayda var. Tuzu ve unu kuru haldelerken karıştırın; bu tuzun bir noktada sabitlenmemesi için önemli. Ardından yavaş yavaş suyu ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalı.
Şu meşhur tabirle kulak memesi kıvamında olması gerekiyor. Yoğurma işleminiz bittiğinde; yani hamuru istediğiniz kıvama ulaştırınca dinlenmesi için üzerini nemli bir bezle örterek kenara koyun. Bu şekilde en az 1 saat dinlensin. Harcını yapmaya başlarken, soğanı mutlaka rendeleyin.
Kıymayı bir kaba alın, soğanı, tuzu ve suyu ekleyerek karıştırın. Ölçü verdim ama karabiberin de tuzun da ölçüleri her zaman sizin damak tadınıza göre ayarlanabilir. Bekleme süresi dolduğunda, hamuru ceviz büyüklüğünde eşit parçalara ayırın.
Elinizde yuvarlayarak şekil verin. Tezgaha un serperek, bir merdane yardımıyla hamuru açmaya başlayın.
Börek hamurunun ince olmasını istiyoruz ancak bu inceliği ayarlarken harcın sulu bir kıvam taşıdığını göz önünde bulundurun.
Yani pişirirken, delinip kıymaların dökülmesini istemeyiz öyle değil mi?
Börekleri hazırlarken, bekleyen hamurları, kurumamaları için bir buzdolabı poşetinde bekletebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum.
Açma işlemi bittikten sonra; resimde gördüğünüz gibi, hamurun bir tarafına harcı yayın ve kuru kalan kısmı üstüne örterek; yarım ay şeklinde böreği kapatın.
Ellerinizle hamurun kapandığına emin olunca, bir hamur kesme aleti yardımıyla şekil verebilirsiniz.
Sıra pişirmeye geldiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yağın iyice kızgın olması.
Aksi taktirde börekler yağı emer ve hiç hoş olmayan bir hal alır. Aslında bu, zaten tüm kızartma yemekleri için geçerli. Kızarma işlemi yaklaşık 4-5 dakika sürüyor. Börekleriniz altın sarısı bir renk aldığında piştiklerini anlayacaksınız.
Kızarttığınız çiğ börekleri mutlaka sıcakken servis yapın. Afiyet olsun.
Püf noktası: Soğanları küçük küçük doğramayı bu börek için kesinlikle önermem, yerken ağzımıza hiçbir şekilde soğan parçası gelmemesi gerekiyor. Ayrıca harcımızın biraz cıvık olmasını istediğimiz için de soğanın rendelenerek suyunun çıkması işimize yarıyor.
ellerıne sağlık cok sevdıgım bır lezzet nefis görünüyor
YanıtlaSilAfiyet olsun, tesekkur ederim:)
SilYani oyle bir tarifle agzimizin suyunu akittin ki,Sehremini' ne gidip Cigborek yemektense bu sicak havaya ragmen evde yapip yiyecegim herhalde...Tesekkurler...
YanıtlaSilAfiyet olsun :)
SilMerhaba,
YanıtlaSilBu ölçülerden yaklaşık kaç börek çıkıyor?
Merhaba, actiginiz borek buyuklugune gore degisecektir tabi; ancak 15-20 arasinda cikiyor, afiyet olsun.
Sil