Malzemeler:
300 gr yaprak (taze veya salamura)Yarım su bardağı riviera zeytinyağı
2 su bardağı su
Harcı için:
350 gr kıyma (orta yağlı - dana veya koyun)
2 orta boy soğan
1 su bardağı yıkanmış pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz ve nane (toplamda)
2 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 -2 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 diş sarımsak
Yukarıda yazdığım gibi yaprakları haşlayın, yıkayın ve sularını iyice sıkın.
Pirinci de yıkayın. Soğanları, maydanozu ve naneyi ince ince doğrayın. Tüm harç malzemelerini bir kaba alın ve iyice karıştırın.
Yaprakların saplarını keserek temizleyin. Yaprağı, damarlı kısmı içe gelecek şekilde yayın. Sapını ayırdığınız yaprağın baş tarafına, hazırladığınız içten bir tatlı kaşığı kadar koyun.
Resimdeki gibi önce yaprağın bir kanadını, sonra diğer kanadını üst üste gelecek şekilde kapatarak sarmaya başlayın. Büyük yapraklar varsa ki çok tercih etmiyoruz, onları da bir bıçak yardımıyla ikiye bölerek sarabilirsiniz.
Dolmaları tencereye dizmeden önce tencerenin dibine, yaprakların saplarıyla birlikte; et ya da kemik parçaları koymanızı tavsiye ederim. Bu, yemeği lezzetlendiren önemli bir ayrıntı.
Dolmaları dizerken, aralarında çok boşluk bırakmayacak, birbirlerini destekleyecek şekilde dizmeye özen gösterin.
Tüm yerleştirme işlemi bittiğinde, seramik bir tabağı ters çevirerek dolmaların üzerine yerleştirin. Dolmaların seviyesine gelecek kadar; yaklaşık 2 bardak suyu ve yarım bardak zeytinyağını ekleyerek, kapağı kapatın. Kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişecek. Siz yine de ara ara pişkinliğini kontrol edebilirsiniz. Servis yaparken sarımsaklı yoğurt hazırlamayı unutmayın. Afiyet olsun.
Teşekkür ederim:)
YanıtlaSil