19 Şubat 2013 Salı

Limonlu Islak Kek

Limon dilimlemeyi mi? Limon rendelemeyi mi? Limon suyu sıkmayı mı? Yoksa limonlu cheesecake yapmayı mı daha çok sevdiğimi sorsaydınız; cevabım "limonu bolca tuzlayarak yemeyi" olurdu. Evet, limonla aram iyidir. Tamam, çok iyidir. Yerken yüzüm falan da ekşimez öyle. Salatalara sirke yerine limon suyu dökerim, turşular limon suyuyla yapılmışsa güzeldir. Limon sarısını da ayrı bir severim. Neden mi anlattım bunları? Çünkü hanımlar beyler; bugün günlerden: Limonlu ıslak kek.
Malzemeler:
3 yumurta
3/4 su bardağı yumuşak margarin (175 gr)
3/4 su bardağı pudra şekeri (175 gr)
1,5 su bardağı kek unu (175 gr)
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
1 limon rendesi
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyu ya da 1 şişecik limon aroması (2ml-Dr Oetker)

Şurup için:
1 su bardağından 1 kaşık eksik toz şeker (175 gr)
2 limon suyu
1 çay bardağı su (100 gr)

Bu kek fazlasıyla pratik. İnanın miksere bile ihtiyacınız yok. Öncelikle 1 limonun kabuğunu rendeleyin ve 1 çorba kaşığı toz şekerle karıştırın.
Fırın ısısını da 180 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Bir kabın içine margarini, yumurtaları, kekunu, pudra şekerini, hindistan cevizini, toz şekerle karıştırdığınız limon kabuğu rendesini ve 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin.
Kekunun içerisinde kabartma tozu bulunduğundan keke fazladan kabartma tozu eklemiyoruz. Tüm malzemeleri bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Hamur iyice yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika iyice çırpın. 20 cm'lik kelepçeli kek kalıbı kullanacağız.
Yoksa problem değil, daha geniş bir kalıp da kullanabilirsiniz ancak o şekilde kekinizin daha ince olacağını unutmayın. Yağladığınız kalıba kek hamurunuzu dökün. Üzeri kızarana kadar; yaklaşık 50-60 dakika pişecek. Fırından almadan önce keke kürdan batırarak pişip pişmediğini anlıyoruz. Biliyorsunuz kürdan kuru çıkıyorsa işlem tamam demektir. Kek pişerken siz de şurubu hazırlayabilirsiniz.

Şurubu için:
Bir tencereye suyu, şekeri ve limon suyunu dökün. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakın, 1-2 dakika sonra da ocağı kapatın.
Kek piştikten sonra ılımaya başladığında kalıptan çıkarın ve bir servis tabağına alın ve kürdanla tüm üst yüzeyinde delikler açın. Şurubu sıcakken keke dökün.
Açtığınız delikler kekin şurubu daha iyi emmesini sağlayacak. 30-35 dakika kadar şurubu çekmesini bekleyin. Bu her yanı kaplayan nasıl güzel bir limon kokusudur böyle :)

Afiyet olsun.

Püf noktası: Kekin daha ince olması demek daha hızlı pişmesi demek olacağından normal pişirme süresinden 10-15 dakika daha az fırında tutmanız ideal olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder