13 Şubat 2013 Çarşamba

Linzer Kurabiye

Aslına bakarsanız bu "özel gün" olaylarına; kalplere ve kırmızılara çok sıcak baktığım söylenemez. Ama bu sene, tüm bu ters ve antiromantik bakış açımı biraz olsun yumuşatmayı denedim. Sonuç mu?? Siz bana bakmayın. :) Bakalım linzer kurabiyeler nasıl yapılıyormuş..
Malzemeler:
4 su bardağı un (400 gr)
1 paket tereyağı  (250 gr) 
1 su bardağı pudra şekeri  (160 gr)
1 yumurta
1 paket şekerli vanilin (10 gr)
1 silme çay kaşığı tarçın (2 gr)
3-4 damla vanilya aroması
3-4 damla limon aroması
1 fiske tuz
Ahududu reçeli

Süslemek için:
Pudra şekeri

Pudra şekerini ve tereyağını rondodan geçirin. Ardından diğer malzemeleri ekleyin. Biliyorsunuz unlar böreklik, baklavalık vs olarak ayrılıyor. Ayrıca cinsleri markalarına göre de değişiyor. Bu nedenle unu kontrollü olarak eklemenizde fayda var. Hamur çok sert olmamalı. 
Kurabiye hamurunu yoğurmak biraz zahmetli. Bilekleriniz biraz yorulsa da inanın buna değiyor. Ama çok fazla yoğurmak da iyi değil çünkü yoğurdukça kurabiyenin kıtırlığı gitmeye başlıyor.
Hamuru bütünleşmiş pürüzsüz bir hal alana kadar toplayın. Sonra da iki eşit parçaya ayırın ve buzdolabında dinlenmeye bırakın. Süre sonunda 1cm olacak şekilde açın. Hamurun bir kısmını kalıpla keserek şekil verin.
Diğer kısmını da yine kalıpla keserek şekil verin ancak bu kısmın tam ortalarını daha küçük bir kalıpla kesip şekillendirmeyi unutmayın. Bu ikinci kesikten reçelin görünmesi kesinlikle çok havalı olacak. Yağlı pişirme kağıdınızı fırın tepsinize yayın ve şekil verdiğiniz hamurları birer birer dizin.
Şimdi sıra fırına girmeye geldi. Her zaman ki gibi kurabiyeler için fırını önceden ısıtacağız. 175 derecede 10 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacak. Kurabiyeler pişince soğumaya bırakın. Sonrasında delikli kurabiyelerin üzerine bir elek yardımıyla pudra şekeri dökün.
Delikli olmayan kurabiyelerin ortalarına bir çay kaşığı reçel dökün. Reçel, biraz taşıp bulaşmayı seviyor, evet. Delikli ve üzerine pudra şekeri serpilmiş kurabiyelerden birini reçelli kurabiyenin üzerine oturtun. İşte böyle. Tam o anda gördüğünüz gibi çok şeker bir hal alıyor.
Linzer kurabiyeler, benim gibi bir kızı bile romantikleştirdi galiba. :) Afiyet olsun.

Püf noktası: Kurabiyeleri fırınlamadan önce çok yumuşak bulursanız 5-10 dakika kadar buzdolabında bekletin ki pişerken şeklini kaybetmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder