11 Haziran 2016 Cumartesi

Ramazan Pidesi

Ramazan ayı gelir de pide yemeden olur mu? Bu sene bir farklılık olsun istedim ve pideyi evde pişirmeyi denedim. Sonuç çok güzel oldu. Yapımı düşündüğümden kolay, malzemesi az ve pişirme süresi de uzun değil. Siz de iftarı beklerken evi mis gibi pide kokusu sarsın istiyorsanız hadi yoğurmaya başlayalım.


Malzemeler:
1,5 su bardağı un
Yarım çay bardağı oda sıcaklığında süt
3/4 çay bardağı oda sıcaklığında su (1 çay bardağından biraz eksik)
1 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
Çeyrek paket yaş maya
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı riviera zeytinyağı

Yapılışı:

Mayayı hamuru yoğuracağınız kaba alın, üzerine şekeri dökün. Maya ve şeker erisin. Ardından sütü, yağı, suyu, tuzu ve unu ekleyin.
Hamuru iyice yoğurmanız önemli. 10 dakikaya yakın ve tüm malzeme homojen şekilde karışacak şekilde yoğurun. Bu aşamada hamuru tezgahınıza ya da yoğurma kabınıza pat pat vurarak yoğurabilirsiniz. Bu şekilde hamur kendini daha iyi tutacaktır. Yaptıkça ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Ardından bir streç film ya da örtü yardımıyla hamurunuzun üzerini kapatarak, yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin.


Süre sonunda hamurunuzun neredeyse 2 katına yakın şekilde büyümüş olması gerekiyor. İşte bu şekilde.
Pişireceğiniz kabı seçerken yapışmayan ürünlere yönelmenizi öneririm. Ben Tefal'in Airbake serisinden çok memnunum ve bugün de onu kullandım. 21cm'lik kalıp bu tarif için uygun. 
Pişirme kalıbınızı hafifçe unladıktan sonra hamuru kaba alın. Hafifçe yayın ve elinizle pidenin üzerine baklava şekli verin. Bunu yaparken 2-3 yemek kaşığı suyun içine 1 çay kaşığı un koyarak karıştırın. Elinizi bu unlu suya batırarak pidenize öyle şekil verin.
Bu sayede eliniz hamura yapışmayacak ve daha rahat şekil vereceksiniz. Şekli verdikten sonra tekrar üzerini örtün ve tepsi içinde de mayalanması için 15 dakika bekleyin. Bırakın hamurunuz biraz daha mayalansın, kabarsın. 
15 dakikanın sonunda yine unlu suya batırdığınız parmaklarınızla, az önce verdiğiniz baklava şeklinin üzerinden geçin. 
1 yumurta sarısına eklediğiniz 1 tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını iyice karıştırın ve bir fırça yardımıyla pidenizin üzerine sürün.
Susam ve çörekotlarınızı pidenizin üzerine serpin. 
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırınınızda 30-35 dakika kadar pişirin. Zaten pidenizin üzerinin  güzelce kızarması gerek.
İşte hazır, afiyet olsun.
Sevdikleinizle mutlu sofralarda biraraya geleceğiniz hayırlı ramazanlar dilerim.

Püf noktası: Dilerseniz pidenin üzerine süreceğiniz yumurta karışımının içine sadece 1 damla pekmez de damlatabilirsiniz. 

1 yorum: