22 Mart 2012 Perşembe

Et suyu nasıl yapılır?

Yemeklerde bulyon tadını sevmiyorum. Sanki ağzımda yapay bir tat bırakıyor. Bence en güzeli evde yapmak. Aslında önceden et suyunu, belki de isminden dolayı, sadece eti haşlayarak yapıyoruz sanıyordum. Evde de öyle yapıyordum. Oysa asıl lezzetli et suyu, kemikleri sebzelerle kaynatarak yaptığımızda oluyormuş. Bunu deneyerek gördüm ve herkese önerir oldum. Evet pişme süresi biraz uzun ama inanın ayırdığınız vakte değiyor. Aslında bu süreyi düdüklü tencere kullanarak kısaltmanız mümkün. Ama et suyunun yavaş yavaş piştiğinde gerçek tadına ve kıvamına ulaştığı bir gerçek. Hadi bakalım başlıyoruz:

Malzemeler

1,5 kg dana kemiği
3,5 – 4 litre su
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
1 adet pırasa
3 dal maydanoz
1 adet defneyaprağı
8-10 top karabiber

Tüm malzemeleri tencereye alın ve su kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve suyun 1/3’i çekilene kadar kaynatmaya devam edin. En az 5-6 saat sürecek. Pişme işlemi bitip, su istediğimiz ölçüde çekilince; sebzeleri ve kemikleri tencereden alarak, suyu süzün. Etsuyunu klasik şekilde kavanozlara koyarak saklamanız mümkün.
Ya da buzlukta buz kalıplarına doldurarak da muhafaza edebilir ve gerektiğinde, ihtiyacınız kadar kullanabilirsiniz. Ben pratik olduğu için buz küplerini tercih ediyorum. Afiyet olsun.
Püf noktası: Pişme aşamasında yüzeyde köpük tabakası oluşacak. Bu köpükleri mutlaka bir kaşık yardımıyla alın. Yoksa et suyunuz ekşimsi bir tat alacaktır.

2 yorum:

  1. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merve farklı yörelerin tariflerini etkinlige desdek olmanı bekliyorum

    YanıtlaSil