3 Mayıs 2012 Perşembe

Kayseri Mantısı

Bizim ailede mantı çok sevilir. Dedemler Kayserili olduğu için Ankara’dan gelin gelen ananem, evlendiğinde tanışmış Kayseri mutfağıyla. Yıllar boyunca da mantı konusunda da tam bir uzman olmuş. Konu komşu eş dost, tüm misafirlerimiz mantımızın tadını iyi bilir ve çok da severler. Hal böyle olunca torunlarından biri olarak mantı yapmayı bilmemem ya da mantı yemeyi sevmemem olanaksızdı. Sizinle de ailemizin bu geleneksel yemeğini paylaşmak istedim.
Malzemeler:
Hamuru için:
5 su bardağı un
2 yumurta
Aldığı kadar su yaklaşık 1,5 su bardağı kadar
1 yemek kaşığı tuz

İçi için:
Yarım kilo yağsız dana kıyma
2 büyük soğan
2 tatlı kaşığı nane
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Salçalı Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası

Yoğurt sos için:
1 kase yoğurt
2-3 diş sarımsak

Süslemek için:
Nane
Sumak
Kırmızı biber

Elediğiniz unu bir kaba alın ve ortasına açacağınız boşluğa yumurtaları kırın, suyu da ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Ne kadar bol yoğurursanız o kadar iyi bir sonuç elde edersiniz çünkü siz yoğurdukça tüm malzeme birbirine kenetlenir.
İyice yoğurduğunuza emin olunca; hamuru bir bıçak yardımıyla birbirine eşit olacak pazılara ayırın.
Pazıları elinizle altına doğru çekerek - çevirerek yuvarlak bir şekil vermeye çalışabilirsiniz. Tezgahta da yuvarlayarak top şeklini almasını sağlayabilirsiniz. Dikkat edin; hamur yüzeyinin pürüzsüz olması gerekiyor.
Daha sonra üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın. O an elinizin altın bir bez yoksa benim yaptığım gibi yoğurduğum kabı baş aşağı ederek de bekletebilirsiniz.
Burada önemli olan hamurunuzun kurumamasını sağlamak. Hamur, yaklaşık 15 dakika dinlenecek. Bu arada, mantının içini hazırlayabilirsiniz. Soğanı rendeleyin, yerken ağza gelmemesi önemli.
Kıymayı, soğanı, naneyi, karabiberi ve tuzu bir kapta iyice yoğurun. Hamur dinlendikten sonra önce elinizle üzerine biraz bastırın.
Biraz yayınca bir oklava ya da merdane yardımıyla açmaya başlayabilirsiniz. Açmaya başlayınca biraz unlayıp ikiye katlayıp elinizle resimdeki gibi üzerine bastırmanız açarken işinizi kolaylaştıracaktır.
İnce açılması önemli ancak pişerken kıymaların dışa akmaması için, inceliğin dozunu kaçırmamak gerek.
Açtıktan sonra resimde gördüğünüz gibi katlayın ve sonra bıçakla eşit boyda olacak şekilde kesin.
Kestiğiniz katlanmış parçaları açarak, üst üste dizin ve yeniden bıçakla küçük kare hamurlar elde edecek şekilde tekrar kesin.
Bu kareler ne içini doldurunca bükülemeyecek kadar küçük ne de gereğinden fazla büyük olmamalı.
Yapışmamaları için üzerine biraz un serpebilirsiniz.
Sıra mantıları bükmeye geldiğinde; ister aynı anda içini koyup bükün isterseniz de önce içlerini koyup sonra teker teker bükün. Nasıl kolayınıza geliyorsa.
Tüm bu bükme işlemi bittiğinde; 1 pazı için yaklaşık 1-1,5 litre kaynayan suya 1 tutam tuz atın, ardından da mantıları. 4-5 dakika pişirmeniz yeterli. İlk attığınızda dibe çöken mantıların suyun yüzeyine çıkmaya başladığını göreceksiniz. Bu mantının piştiğine işaret eder.
Pişirme suyuna tavuk ya da et suyu da ilave edebilirsiniz ki özellikle et suyuyla mantınız çok daha lezzetli olacaktır. Bulyonlar da işinizi görebilir. Sosu hazırlarken tereyağını tavada eritin, domates ve biber salçalarını ekleyin.
Salçanın kokusunun çıkması için kavurun ve kavurduktan sonra mantının suyundan ekleyin. Yoğurt sosu yaparken; 1 kase yoğurt için 2 diş sarımsağınızı ister rendeleyebilir isterseniz de dövebilirsiniz. Mantıyı tabağa alırken isteğe göre suyunu daha bol ya da daha az tutabilirsiniz.
Üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından salçalı sos ve en son da baharatları ekleyin. Bakın gerçekten harika oldu. Afiyet olsun.
Püf noktası: Her zaman taze un kullanın. Topaklanmaması için unu elekten geçirin. Baharatlarınızı da taze taze tüketmeye çalışın. Uzun süre beklemeleri hem lezzet hem de sağlık açısından faydalı değil.

5 yorum:

  1. Selamlar merve blogumda bir tane ödülün var bloguna alablırsin almak istersen isim olarak ayırt etmedim tüm bloglara yolladım . Kayseri yöresel mantısı ellerine saglık çok güzel olmuş tam yöresel bir yemek tarifi talibim kayseri mantısına göndermek istersen.

    YanıtlaSil
  2. Mervecigim tarifin yayında ellerine saglık çok lezzetli gözüküyo sen bu gidişle iyice ilerletiyosun desdegin için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım çekti çok fena

    YanıtlaSil