1 Haziran 2012 Cuma

Tavukgöğsü

Bugün yazın ilk günü. Evde herkesin seveceği bir tatlı yaparak bunu kutlamalıyım diye düşündüm. Aklıma ilk gelen tavukgöğsü değildi ama annem ısrarla bunu yap deyince; onu kıramadım. Tavukgöğsünün ünü taa Osmanlı Sarayları’na kadar dayanıyor. Önceleri sadece sarayda pişirilirken, muhallebicilerde de yapılmaya başlanınca halkın da gözdesi olmuş. Biliyorsunuz günümüzde çok yakın bir arkadaşı da var; kazandibi. Ama bugün tavukgöğsünü öğrenelim bakalım. Ne dersiniz, birlikte mi yapsak?
Malzemeler:
Muhallebi için:

1 adet kemiksiz tavuk göğsü
225 gr toz şeker (1,5 su bardağı)
135 gr pirinç unu (8 yemek kaşığı)
1 litre süt
10 gr vanilya (1 paket)

Üzerine dökmek için:
Tarçın
Tavukgöğsünü bir tencerede yaklaşık 35-40 dakika haşlayın. Bu normal pişme süresinden biraz daha uzun bir süre. Kendini tamamen bırakması için fazlasıyla pişmesini istiyoruz. Haşlama işlemi bittiğinde tavuğu soğuk su dolu bir kaba alın. Biraz beklesin, böylece sinirlerinden ayrışması daha kolay olacak. Suda beklemesi tavuğun tadından ve kokusundan da iyice uzaklaşmasını sağlıyor.
Soğuduktan sonra tel tel didikleyin, resimdeki incelikte bırakabilir ya da isterseniz daha da ince hale getirebilirsiniz. Didiklerken dikkat edin, içinde kesinlikle renkli parça kalmasın. Ayrıca tavuğun suyunu iyice sıktığınızdan emin olun, çünkü bu aşamada neredeyse kuru olmalarını istiyoruz. Pirinç ununu ve şekeri tencereye koyun. Sütü yavaş yavaş ekleyin. Orta ateşte, bir çırpma teli yardımıyla karıştırmaya başlayın. Kaynamaya başladığında vanilyayı da ekleyin.
Bu sırada kaptaki tavuklarınızın içine bu karışımdan biraz dökerek iyice karıştırın ve bulamaç haline getirin. Bu şekilde hem ısıların eşitlenmesini sağlayacak hem de tavukların muhallebiye daha iyi tutunmasını sağlamış olacaksınız. Bu bulamacı, muhallebinin içine eklerken, hızlı hızlı karıştırmayı sakın ihmal etmeyin.
Ardından hızınızı artırın; yani muhallebinizi döverek çırpmaya başlayın. Kaynamaya ve koyulaşmaya başladığında ocaktan alabilirsiniz. Yaklaşık 30- 40 dk sürecek bu işlem önemli, çünkü yapışkan ve birbirine tutunmuş bir kıvam elde etmeniz gerekiyor. Unutmayın; ne çok sıvı ne de çok katı. Piştikten sonra 20 dakika kadar ılıması için kendi haline bırakın. Sonra da pürüzsüzleşmesi için mikser yardımıyla çırpın. Ters çevirerek tabaklarda servis yapmak istiyorsanız; çırptıktan sonra tepsi gibi bir kaba (borcam da olabilir) boşaltın.
Servis yapmadan önce soğuk suya batırdığınız bir bıçak kullanmanız ters çevirme işleminizi kolaylaştıracak. tekli kaselerde servis yapabilirsiniz. Her iki şekilde de kıvamını alması için buzdolabında en az 2-3 saat beklemesi gerekiyor. Tarçın serpmeyi unutmayın. Afiyet olsun.
Püf noktası: Kesinlikle önceden alıp dondurduğunuz tavukları kullanmayın, bu tatlı için özellikle yeni alınmış, hiç dondurulmamış et kullanmanız çok önemli.

2 yorum: