10 Temmuz 2012 Salı

Zeytinyağlı Taze Barbunya

Zeytinyağlı yemekleri pişirmekle ilgili annemden öğrendiğim ilk şey; yemeğe mutlaka şeker eklemek gerektiğiydi. Her ne kadar barbunya pişirirken havuç ekliyor olsak da; yine de şeker katmadığımda tadında bir eksiklik varmış gibi hissediyorum. İnanın denediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Malzemeler
1 kg taze barbunya
1 büyük boy soğan (soğan küçükse 2 adet kullanın)
2 havuç (orta boy)
100 ml zeytinyağı (Yarım su bardağı) (riviera)
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 -3 diş sarımsak
600 ml su (3 su bardağı)
3 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker

Süslemek için:
Maydonoz

Barbunyaları ayıklayın ve yıkayın.
Bir tencerede bolca suyla, bir taşım kaynatın.
Suyun rengi iyice koyulaşacak. Ocaktan aldığınızda bu suyun tamamını süzün. Bu arada kabuklarını soyduğunuz soğanı, sarımsağı, patatesi ve domatesi küp küp doğrayın.
Havucun da dış yüzeyini kazıyın ve aynı şekilde doğrayın.
Riviera zeytinyağı koyduğunuz tencereye önce soğanları, ardından havuç ve patatesleri ekleyerek karıştırın. Sert sebzeler biraz öldüğünde domatesleri ve salçayı ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Salçayı çok az suyla karıştırarak eklemeniz daha iyi olacaktır.
Tüm sebzeler hafifçe kavrulduklarında; 3 bardak suyla birlikte haşlanmış barbunyaları ve şekeri ekleyin. Orta dereceli ateşte barbunyalar iyice yumuşayana dek pişirin. Pişme süresinin sonuna doğru tuzunu da ilave edin.  Eğer yemeğiniz suyunu tamamen çektiyse ama hala barbunyalar istediğiniz kıvamda değilse biraz daha su eklemenizde hiçbir sakınca yok. Piştiğinde cam ya da seramik bir servis kabına alın ve iyice soğuduğunda maydonozla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Püf noktası: Zeytinyağlı barbunya soğurken bir miktar suyu içine çekeceği için, ocaktan alırken biraz sulu olmasında fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder