25 Temmuz 2012 Çarşamba

Kıyır Poğaça

Bugün sizinle ağızda dağılan, kıyır kıyır bir poğaça tarifi paylaşacağım. Beş çaylarının vazgeçilmezi olan bu geleneksel poğaça, aynı zamanda da çat kapı gelen misafirlere sunmak için her zaman ideal bir kurtarıcı.
Malzemeler:
5 su bardağı un (500 gr)
2 yumurta
Yarım çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
1,5 çorba kaşığı mahlep
20 gr kuru maya (2 paket)
1 su bardağından biraz daha az su (3/5 su bardağı) (150 ml)
350 gr margarin (oda sıcaklığında)

Üzeri için:
1 yumurta
Çörek otu

Unu ve mahlebi karıştırma kabınızın içine eleyin. Tuzu da ekleyin. Üzerine toz şekeri ve mayayı serpiştirin.
Oda sıcaklığındaki suyu da malzemelerin içine ekleyin.
Maya biraz kabarcıklanınca, margarini ve yumurtaları da ilave edin. Malzemeleri yoğurdukça; yapışkan ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Yoğurma işlemi bittiğinde kabınızın üzerine nemli bir bez örtün ve hamuru yarım saat kadar dinlendirin. Odanın sıcak olması hamurun kabarmasını kolaylaştıracaktır. Hamur neredeyse bıraktığınızın iki katı hale gelince, elinizle resimdeki gibi yuvarlayarak şekil verin.
Şekil verdiğiniz poğaçaları fırın tepsisine dizin ve 10 dk dinlenmeye bırakın. Dinlenme sonrasında bir kapta çırptığınız yumurtayı, bir fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürün ve son olarak üzerlerine çörekotunu serpiştirin.180 dereceye ayarlayıp, önceden ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 25 dakika kadar pişmeleri yeterli olacak.
Pişince mis gibi kokan poğaçalarınızı sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf noktası: Poğaçaları fırınlarken, her zaman kullandığım yağlı pişirme kağıdıyla fırın tepsimi kapladım. Böylece yapışma derdi ortadan kalktığı için temizlik aşaması uzun sürmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder