4 Temmuz 2012 Çarşamba

Un Helvası

Kandil günlerinde helva kavurup komşulara dağıtmak sevdiğim geleneklerimiz arasında yer alıyor. Bugün de sabahtan babaannemin bin yıllık tarifiyle helvamızı kavurduk ve biraz önce dağıttık apartman komşularımıza. Sizinle de hemen, daha helvalar soğumadan paylaşıyorum tarifi; mmmmh baksanıza un kavrulurken nasıl güzel bir koku yayıyor etrafa; aman dikkat kokuyu iyi takip edin, tencerenin dibini tutturmayın:
Malzemeler:
250 gr un ( 2,5 bardak)
250 gr margarin (1 paket)
1 paket çam fıstığı (dolmalık fıstık)

Şerbeti için:
250 ml süt (2,5 su bardağı)
100 ml su (1 su bardağı)
10 gr vanilya (1 paket)
250 gr toz şeker (1,5 su bardağı)

Yayvan bir tencerede yağı eritin ve azar azar unu ekleyin.
Tahta kaşığın arkasıyla oluşan topakları ezerek karıştırın. Un, sütlü kahverengini alıncaya dek sürekli karıştırarak kavurun.
Un renk değiştirirken, kokusu da çıkmaya başlayacak. İstediğiniz renge ulaşınca fıstıkları içine ekleyin ve kavurmaya devam edin.
Fıstıklar da pembeleşmeye başlayınca yarım bardak suyu ekleyin. Bu helvanın daha parlak olmasını sağlayacak. Aynı anda başka bir tencerede de şekeri, suyu ve sütü kaynatarak helvanın şerbetini hazırlayın. Şerbeti isterseniz sadece sütle ya da sadece suyla da yapabilirsiniz. Kaynadığında altını kapatın. Şerbeti kavurduğunuz una ekleyin.
Ekledikten sonra, topaklanma varsa diye son bir kez dikkatlice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 20 dakika kadar kısık ateşte suyunu çekmesi gerekiyor. Suyunu çekince tekrar karıştırın ve ocağın altını kapatın.
Resimdeki gibi 2 kaşık yardımıyla sıkıştırarak helvaya şekil verin ve tarçınla süsleyerek servis yapın. İyi kandiller dilerim. Afiyet olsun.
Püf noktası: Helvanın şerbetinin, kavrulan unla yakın zamanlarda hazır olması önemli, çünkü şerbeti soğumadan  una eklememiz gerekiyor. Belki bir parça ılık olabilir ama siz yine de sıcak olmasını tercih edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder