6 Ağustos 2012 Pazartesi

Güllaç

Efendim şimdi Ramazan güllaçsız olmaz. Kolay falan deyip geçmedim, sizler için özenle hazırladım. Araştırdığım, denediğim tariflere bazı eklemeler ve eksiltmeler yaptım. Ve sonuç muhteşem oldu. Ama ağustos ayında olmamızın yarattığı ufak bir sorunumuz var ki o da doğal olarak markette nar bulamamış olmam. Yapacak bir şey yok; kış Ramazanlarına kadar bu şekilde idare edeceğiz artık.. Hadi başlayalım:



Malzemeler:
1 paket güllaç yufkası
3,5 litre süt
600 gram şeker (3,5 bardak)
20 gr vanilya (2 paket)
150 gr ceviz
150 gr tatlı badem

Üzeri için:
20 gr Hindistan cevizi (2 yemek kaşığı)
100 gr ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu

Sütü, şekeri ve vanilyayı bir tencerede karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra da biraz ılıması için beklemesi gerekiyor.

Güllaç yapraklarından birini alın ve genişçe bir borcama ya da seramik bir kaba koyun. Bu kabın fazla çukur olmaması iyi olur. Genelde börek yaptığımız borcam kapların derinliği ideal oluyor.
Serdiğiniz güllaç yaprağının üzerine 1-2 kepçe şekerli ve vanilyalı sütten gezdirin. Sonra üzerine bir yaprak daha serin.
Eğer yeterince geniş yuvarlak bir kap bulamadıysanız, kare ya da dikdörtgen bir kapta yapacaksanız, yaprakları bir mutfak makasıyla kesebilir ve çıkan parçaları boş kalan köşelere koyabilirsiniz.
5 ya da 6. yapraktan sonra bademleri serpin. Bademleri serpmeden önce ufalayın.
Bunu dilerseniz keskin bir bıçakla doğrayarak yapabilirsiniz.
Ya da benim yaptığım gibi; bademleri bir buzdolabı poşetine koyup, üzerine bardak altıyla vurarak ufalayabilirsiniz.
Ardından üzerine tekrar güllaç yaprağı koyun ve onun üzerine de sütten dökün. 2-3 yaprak sonra cevizleri de serpin.
Malzeme listesinde özellikle ayrı ayrı yazdım; ama yine de hatırlatıyorum: cevizlerin bir kısmını üzerini süslemek için ayırmayı unutmayın.
Sonra tekrar güllaç yaprağı, tekrar süt. Tüm yapraklar bitince kalan sütle birlikte gül suyunu da en son yaprağın üzerine gezdirin ve işte güllacınız süslemek için hazır.
Ayırdığınız cevizlerle istediğiniz gibi tatlınızı süsleyin, hindistan cevizini de serpin.
Damak tadınıza göre tuzsuz şam fıstığı da kullanabilirsiniz. Servis yapmadan önce en az 1,5 saat buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun.

Püf noktası: Bu tatlıda cevizleri bütün olarak kullanıyoruz; çünkü parçalandıklarında güllacı boyayarak; kahverengileşmesine sebep oluyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder