18 Ağustos 2012 Cumartesi

Ev Poğaçası

Ev poğaçası çok lezzetli olur. Bayramda gelen misafirlerinize çayın yanında keyifle ikram edebilirsiniz. Ben sade poğaçayı paylaşıyorum ama siz dilerseniz içine peynirli, kıymalı ya da patatesli harç hazırlayarak da pişirebilirsiniz. Hamuru hazırladığınızda biraz yapışkan olduğunu göreceksiniz. Şekil vermek zorlayıcı olabilir ama pratik bir öneri olarak şekil vermeden önce ellerinizi sıvı yağ ile iyice yağlamanızı önerebilirim. Zaten pişerken kokusu mutfağı kapladığında; tüm o zahmeti bir anda unutacaksınız.

Malzemeler:
4 su bardağı un (400 gr)
Yarım çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya (10 gr)
1 su bardağı oda sıcaklığında ılık süt (250 ml)
75 gram margarin (çeyrek paket)
2 adet yumurta

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı çörekotu

Unu tuzla beraber hamuru yapacağınız kabın içine eleyin.
Üzerine şekeri ve ardından sütü dökün. Az sonra maya kabarcıklanacak. Kabarcıklanan karışıma margarini ve yumurtaları ilave edin. Yumurtaları önceden bir kaba kırıp hamura öyle eklemenizde fayda var.
Böylece bozuk ya da çürük çıkarsa tüm malzemeleri berbat etmemiş olursunuz. Tüm malzemeleri ekledikten sonra hamuru iyice yoğurun.
Oldukça yapışkan ve katılaşmayan bir hamur elde edeceksiniz. Üzerine nemli bir bez örterek, oda sıcaklığında beklemeye bırakın.
Yaklaşık yarım saatlik bir süre yeterli olacaktır. Bıraktığınız hamur neredeyse 2 katı olana dek kabaracak. Hamur mayalandıktan sonra çok fazla yoğurmayın. Hızlıca şekillendirmeye başlayın. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsinize poğaça şeklini verdiğiniz hamur parçalarını dizin ve tekrar 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Bu sırada yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Üzerlerine sürmek için sarısına ihtiyacımız var. Çırptığınız yumurta sarısını, 15 dakika daha dinlenen poğaçaların üzerine sürün ve ardından çörekotlarını serpiştirin.
Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Sıcacıkken servis yapın.
Afiyet olsun. Sevdiklerinizle beraber; mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Püf noktası: Şekillendirirken tezgahı unlamak isterseniz, kullanacağınız un miktarına dikkat edin; çünkü bu gibi mayalı hamurlarda hamurun sertleşmesini istemiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder