2 Ağustos 2012 Perşembe

Pratik Kurabiye

Günlerdir neden kurabiye tarifi paylaşmadığım konuşuluyor yakın arkadaşlarım arasında.. İşte bu kalpli, aylı, kelebekli ve çiçekli kurabiyeleri onlar için hazırladım. Deneyenler bayıldı. Bakalım siz sevecek misiniz?
Malzemeler:
150 gr tereyağı
90 gr toz şeker (yarım su bardağı)
180 gr un (1,5 su bardağı)
Çeyrek limon (kabuğunun rendesi)
10 gr vanilya (1 paket)
1 fiske tuz (çay kaşığının ucu kadar)

Üzeri için:
1 yumurta (akı)
Tarçın (1 çay kaşığı)
Toz şeker (1 tatlı kaşığı)

Oda sıcaklığında yumuşayan tereyağını ve toz şekeri bir kaba alın ve mikser yardımıyla 2-3 dakika kadar çırpın.
Resimdeki gibi bir bulamaç halini alacak.
Ardından unu, vanilyayı ve tuzu eleyerek karışımınıza ekleyin.
Limon kabuğu rendesini de ekleyerek çırpmaya devam edin. Limon kabuğu rendelemek yerine 2 ml’lik minik şişelerdeki limon aromalarından da kullanabilirsiniz.
Bu tarif için yarım şişecik hatta daha bile azı yeterli olacaktır. 2-3 dakika kadar çırptıktan sonra kurabiye hamurunuz hazır olacak. Hamuru streç filme sararak; buzdolabında dinlenmeye bırakın. 1-1,5 saat kadar beklemesi yeterli.
Bu sürenin sonunda soğudukça sertleşen hamuru, unladığınız tezgahın üzerine alın ve fazla bastırmadan bir merdane yardımıyla açmaya başlayın.
Hamuru çok kalın değil ancak çok ince de değil, yaklaşık 5 mm inceliğinde açın.
Elinizde ne şekilde kurabiye kalıbınız varsa onunla şekillendirerek kestiğiniz parçaları; yağlı kağıtla kapladığınız ve üzerine un serptiğiniz fırın tepsinize alın.
Ben kalp, çiçek, kelebek ve ay şeklinde parçalar hazırladım bugün. Pişince her zamanki gibi kalp şekilliler önce tükendi. Bilirsiniz kalp kurabiyeyi herkes sever.
Fırına koymadan önce, kurabiyelerin üzerine bir fırça yardımıyla çok az miktarda yumurta akı sürün.
Sonra üzerlerine hafifçe toz şeker ve çok daha hafifçe tarçın serpin.
Tarçını çok sevseniz bile çok fazla serpmeyin çünkü bu tadını belirginleştirmek yerine tarçının yanarak tadının acılaşmasına sebep olur. Fırını 160 dereceye ayarlayın.
Yaklaşık 10-12 dakika kadar pişirin. Kurabiyeleri tepsiye dizerken birbirine çok yakın koymamaya özen gösterin. Aksi halde pişerken genişleyecekleri için resimdeki gibi birbirlerine yapışabilirler.
Kurabiyelerinizi soğudukları zaman servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf noktası: Fırın tepsinize sermek için yağlı kağıdınız yoksa fırın tepsisini yağlayın ve kurabiyeleri dizmeden önce hafifçe un serpmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder