26 Kasım 2012 Pazartesi

Aşure

Aşureyi biraz severim diyenine rastlamadım hiç. Gördüğüm kadarıyla sevenler bayılıyor; sevmeyenler de görmeye dayanamıyor. Çoğunlukla anneanelerimizin, babaannelerimizin yapmaya alışık olduğu bu tatlı, sonrasındaki kuşak olan annelerimize, teyzelerimize, halalarımıza da geçmiş. Ancak şimdi sıra bizde!! :) Evet kabul, biraz zaman alıyor bunu inkar edemem. Ama yiyen kişilerden gelen güzel cümleleri duymak tüm yorgunluğunuzu alıyor inanın.  Şimdi gelin çıkacak kapları, boşalacak tencereleri bulaşık makinesine yerleştirmeden önce; bir güzel kirletelim :) Başlıyoruzz:
Malzemeler:
12 su bardağı su
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı aşurelik buğday
Yarım çay bardağı bulgur
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı pirinç
3 su bardağı toz şeker
1,5 yemek kaşığı küp şeklinde doğranmış portakal kabuğu
1 çay bardağı kuru üzüm
3 adet kuru incir
4 adet kuru kayısı
1-2 adet kabuk tarçın
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
3 adet karanfil
1 fiske tuz (yarım çay kaşığı)

 

Üzeri için
Toz tarçın
Hindistan cevizi
Nar
Fındık
Ceviz
Dolmalık fıstık
Kuş üzümü
Kuru kayısı
Kuru incir

Geceden yapılacaklar:
Buğdayı 5-6 kere yıkadıktan sonra, üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyin ve bir taşım kaynatın.
Kaynadıktan sonra suyunun içerisinde sabaha kadar (7-8 saat) beklemek üzere kenara alın.
İncirleri, kayısıları, üzümleri, nohutu, kuru fasulyeyi, bulguru ve pirinci ayrı kaplarda, üzerlerini geçecek kadar suyla ıslatarak beklemeye bırakın. Sadece nohuta 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve üzerini geçecek kadar su koyarak kenara alın.

Pişireceğiniz gün yapılacaklar:
Aşureyi pişireceğiniz büyük tencerenin içine akşamdan haşladığınız buğdayı koyun. 5 bardak suyu ve 1 bardak sütü ekleyerek pişirmeye başlayın. Nohutu tuzlayarak ıslattığınız için iyice yıkayın ve ve ayrı bir tencerede üzerini 3 parmak geçecek geçecek kadar suyla kaynatmaya başlayın. Kuru fasulyeyi de yıkayın ve ayrı bir kapta haşlamaya başlayın. Aynı işlem pirinç, bulgur, kuru üzüm, incir, kayısı, ve portakal kabukları için de geçerli. Tüm malzemeler iyice yumuşayana kadar haşlanacak.
Bakliyatlar özellikle nohut ve fasulye yaklaşık 2 saat kadar buğday ise yaklaşık 4 saat kadar kaynamalı. Bakliyatları ve kuru meyveleri kaynatırken önemli bir nokta da; pişerken tencere yüzeyinde oluşan köpüğü bir kaşık yardımıyla almak. Bunu yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Kaynayanları kenara alıp eklenme sırasına göre büyük tenceremize ekleyeceğiz. Buğday yumuşadıktan sonra önce nohutları süzün ve büyük tencereye ekleyin. Biraz kaynadıktan sonra kuru fasulyeleri süzün ve onları da ekleyin. Ardından bulguru ve pirinci de süzerek tencereye ekleyin. Bu malzemeleri eklerken aynı zamanda 5 bardak daha kaynar suyu tencereye boşaltın. Üzerlerine de şekeri dökün.
Şeker herkesin damak tadına göre değişir. Ben normal kıvamda olması için 3 bardak ekliyorum ancak çok ya da az tatlı sevenler için miktarı değiştirmek mümkün. Aslında bu durum su için de geçerli. Daha koyu kıvamda sevenler daha az, daha sulu kıvamda sevenler daha bol miktarda su ekleyebilirler. Karışan malzemeler, kısa bir süre birlikte kaynayacak.
Siz bu sırada haşlanmış ve soğuması için kenara alınan kayısıları ve incirleri süzüp, küp küp doğrayın. İncirin koyu renk suyu akıp gittiği için aşurenin rengi koyulaşmayacak. Doğrama işlemi bittiğinde, kayısıları, incirleri, portakal kabuklarını, üzümleri, kabuk tarçınları ve karanfilleri sırayla büyük tencereye ekleyin. Malzemeleri süzerek eklememizin nedeni göz kararı yapmayanlar için su miktarının karışık olmaması. En son malzemelerin ardından 2 bardak sıcak suyu daha tencereye dökün. Tüm malzemeler kaynarken de köpük ve sütten dolayı kaymak oluşumu olabiliyor. Bunu bir kevgir yardımıyla temizleyin. Aşureniz piştiğinde içindeki kabuk tarçınları çıkarmayı unutmayın.
Tatlıyı kaplara pay ederken, süslemek için kullanacağınız dolmalık fıstıkları bir tavada hafifçe çevirin. Renklerinin hafifçe dönmesi yeterli. Kuru incirleri, kayısıları küp küp, fındıkları da ince ince doğrayarak süsleme malzemesi haline getirebilirsiniz.
Sonrasında aşurenizi dilediğiniz gibi süsleyin ama işe tarçın serperek başlayın. 1-2 saat sonra servis yapacağız ki tatlı soğurken şekeri iyice emsin. İşte hepsi bu.
Bakın komşularınız ve misafirleriniz ne kadar şanslı, bugün enfes bir aşure yiyecekler, elinize sağlık:) Afiyet olsun..

Püf noktası:
Eğer kuru fasulye, nohut ve buğday iyice kaynamazsa yani helmeleşmezse şeker ilave ettiğinizde sertleşirler. Bu nedenle kaynama sürelerini uzun tutmak önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder