15 Ocak 2013 Salı

Tuzlu Kuru Pasta

Bugün tuzlu kuru pasta yapmak için harika bir gün değil mi? Öyle öyle. Canım çok istedi, çayın yanında güzel gidecek.  Bir yiyeceği fırına koyup pişmesini beklerken çocuk gibi fırının etrafında 3o tane tur atıyorum. Pişti mi? Pişiyor mu? Fırın ısısı yeterli geldi mi? Üzeri pembeleşti mi? Kaçıncı dakikadayız? Beğenmediğim zaman da pişenleri görmek istemiyorum ve daha farklı bir iştahla yeniden yoğurmaya başlıyorum hamuru. Umarım siz de severek deniyorsunuzdur tarifleri.
Malzemeler:

180 gram margarin (1 su bardağı)
Aldığı kadar un (yaklaşık 180 gram) (yaklaşık 2 su bardağı un)
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Süslemek için:
1 yumurta sarısı
Dolmalık fıstık
Çörekotu
Susam

Yağı eritin ve oda ısısında ılımaya bırakın. (Sıvı ya da yumuşak margarin kullanacaksanız buna gerek kalmayacak.) Unu ve kabartma tozunu karıştırarak bir kaba eleyin.
Ilıyan margarini ve diğer tüm malzemeleri ekleyin.
Bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Homojen bir hale geldiğinde; en az 40 dakika kadar dinlenmesi için buzdolabına alın. Yeterli süre boyunca dinlendikten sonra, tezgahınızı unlayın ve hamuru açmaya başlayın.
Hamur kalınlığının 4,5 – 5 mm olması gerekiyor. Açtıktan sonra ufak kurabiye kalıplarıyla keserek şekil verin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin.
Başka bir kapta yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Sarısını kuru pastalarınızın üzerine ince bir şekilde sürün.
Tercihinize göre dolmalık fıstık, çörekotu ve susam serperek süsleyin. Fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
İyice soğuduktan sonra servis edin. Afiyet olsun.

Püf noktası: Hamurun iyice dinlenmiş olması gerekiyor. Hamuru açarken ve şekil verirken de tezgahı unlamayı unutmayın.

2 yorum: