20 Mart 2012 Salı

Panna Cotta

Kokusundan mı yemeyi çok sevdiğimden mi bilemem ama tatlı yaparken kendimi hep mutlu hissediyorum. Hele ki tarifin içinde kırmızı meyveler varsa o zaman değmeyin keyfime. Artık havalar da ısınıyor. Kasvetli kış mevsimini geride bıraktık. Peki, bu güzel havaların gelişini, serin bir tatlıyla kutlamaya ne dersiniz? Hadi gelin birlikte Panna Cotta yapalım. Merak etmeyin, sadece 15 dakikanızı alacak.
Malzemeler 4 kişilik
150 ml (2/3 Su bardağı) krema
90 ml (1 çay bardağı) süt
50 ml (1/2 çay bardağı) su
30 gr (2 yemek kaşığı) yeşil çay (dilediğiniz aromada)
2 adet yaprak jelatin
10 gr (1 paket) vanilya

Sosu için
1 kabuk tarçın

1 yıldız anason
2-3 adet karanfil
1 su bardağı çilek ya da ahududu
100 gr (yarım su bardağından biraz fazla) şeker
Yarım limon kabuğu rendesi

Öncelikle genişçe bir kaba soğuk su doldurun ve yumuşamaları için jelatinleri suya bırakın. Aynı zamanda yeşil çayı demleyin ve süzün. Bir tencereye kremayı, sütü ve şekeri koyun ve kısık ateşte karıştırarak kaynamasını sağlayın. Kaynadıktan sonra jelatinleri süt karışımınızın içine alın ve ardından vanilyayı ve süzülen yeşil çayı da ekleyin.
Ben earl grey aromalı yeşil çay kullandım. Tavsiye ederim gerçekten hoş bir aroma katıyor. Bir dakika sonra ocağın altını kapatın.
Tatlıyı porsiyonluk kalıplara doldurun ve uzunca bir süre dinlenerek donması için buzluğa bırakın.
Artık sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Meyveleri, şekeri, yıldız anasonu ve kabuk tarçını minik bir tencereye koyun. Şeker eriyip meyveler pişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
Piştikten sonra ayrı bir kapta limon rendesiyle karıştırın. Sosu servis anına kadar buzdolabında bekletebilirsiniz. Unutmayın Panna Cotta’yı servis yapmadan önce en az 5 saat buzlukta bekletmeniz gerekiyor. Sunum için dilerseniz kalıbı ters çevirip, tatlıyı tabağa alıp üzerine sos dökerek servis yapabilirsiniz. Dilerseniz de dondurulduğu kaptan çıkarmayarak, yine sosla süsleyip ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası: Çilek ya da ahududu bulmadıysanız dert değil. Birkaç kaşık kırmızı meyve reçeli de işinizi görecektir. Ancak reçel kullanacaksanız, sulanması için pişirme esnasında biraz da su katmanız gerekecek.

4 yorum:

  1. öncelikle blogunuz için hayırlı olsun diyorum. tarifleriniz oldukça güzel görünüyor, ancak ölçüler konusunda sıkıntı yaşıyoruz pek çoğumuz. gram yerine amerikan kaşık ve cup ölçülerini kullanırsanız çok güzel olur(yanlarında yine gramlarıyla tabii). birde tarifte 150 gr krema kullanılmış, kalan 50 gr ne olacak? bunlarıda ayarlamakta fayda görüyorum. nacizane fikirlerim, kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Panna cotta cok sevdiğim bir tatlıdır. Sunumunuz çok hoşuma gitti. Bu arada ben de blog yazıyorum ve ziyaret ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Adresi unutmusum...
    http://annemintariflerinden.blogspot.com

    YanıtlaSil