2 Nisan 2012 Pazartesi

Tavuk suyu nasıl yapılır?

Aynı et suyu gibi, tavuk suyu da mutfakta elimizin altında olmazsa olmazlarımızdan. Evet bulyonlar var ama onları daha çok, evde tavuk suyu kaynatacak vaktimiz yoksa ya da hazırda kaynatıp dondurduğumuz, sakladığımız tavuk sularımız bittiyse; bir kurtarıcı olarak görebiliriz. Bilirsiniz her zaman evde yapılanın tadı başkadır. Çorba ve pilavlara eşsiz bir lezzet katan tavuk suyu, aynı zamanda da oldukça besleyici. Bu özelliği sayesinde de her zaman annelerin vazgeçilmezi öyle değil mi? Kaynatmak biraz vakit alacak ama elde ettiğiniz lezzet buna değecek.

Malzemeler
1,5 kilo tavuk kemiği
2,5- 4 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
1 soğan
Yarım havuç
Yarım kereviz sapı
Yarım pırasa
3 dal maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
8-10 top karabiber

Öncelikle baharatları temiz bir bezin içine koyun ve ağzını bohça yapar gibi sıkıca bağlayın. Tavuk kemiklerini, sebzeleri, ve baharat torbasını tencereye alın. Üzerine de suyu ekleyin.
Kaynayana kadar harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte, suyun 1/3’i çekilene kadar kaynatın. Hazır olunca suyu süzün. Tavuk suyu yaklaşık 4-5 saat kaynatılmalı ki, tüm lezzetler suya geçsin.
Dilerseniz baharat torbasını bir iple tencerenin kulpuna bağlayabilir, o şekilde suya sarkıtabilirsiniz.
Püf noktası: Kaynama sırasında oluşacak köpükleri bir kaşık yardımıyla almayı sakın unutmayın. Yoksa tavuk suyunuzun ekşimesi kaçınılmaz olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder