Email ile takipte kalın

16 Haziran 2012 Cumartesi

Kandil simidi

💛
Mutlaka görmüşsünüzdür; kandil günlerinde bütün pastaneler, vitrinlerinin en güzel köşesine kandil simidi kutularını dizer ve kutlama mesajlarını yazar. Ama ben kandil günlerinde evin mis gibi mahlep kokmasını seviyorum. Bu nedenle de kandil simitlerini evde yapmayı tercih ediyorum. Aslında kandil günlerinde helva kavurmak da geleneklerimiz arasında ancak belki isminden belki de pratikliğinden dolayı kandil simidi ikram etmek çok daha yaygın. Haydi bakalım bu gevrek ve yağlı simidi bir de benim tarifimle denemeye ne dersiniz?
Malzemeler
Hamuru için

400 gr un (4 su bardağı)
10 gr kabartma tozu (1 yemek kaşığı) (1 paket)
1 yumurta
30-35 gr sıvı yağ (3 yemek kaşığı)
200 gr margarin (1 paketten biraz eksik) (oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı tuz
45 gr su (3 yemek kaşığı)
1 çay kaşığı mahlep

Üzeri için
1 yumurta (akı ve sarısı ayrışacak)
Susam
Çörekotu

Öncelikle tüm kuru malzemeyi elekten geçirin ve karıştırın.
Sonra un karışımının ortasına açacağınız çukura yumurtayı, sıvı yağı ve suyu ekleyin. Sıvı malzemeyi karıştırarak yavaşça un karışımına yedirin.
Malzemeler hamurlaşırken, oda sıcaklığındaki margarini ekleyin ve yoğurarak karışıma yedirin.
Yoğurmaya devam edin. Yağlı ve ele yapışmayan bir hamur elde etmek istiyoruz.
Çok sert olmayan ancak yumuşaktan serte yakın bir kıvamı olmalı. Pürüzsüz, topaklanmamış ve ele yapışmayan bir hal aldığında; 15-20 dakika kadar hamuru dinlendirin.
Sonrasında ceviz büyüklüğünde koparttığınız bir parçaya ellerinizle şekil vermeye başlayın.
Masada rulo şeritlere dönüşen hamur parçalarına son olarak halka şeklini verin ve iki ucunu birbirine yapıştırın.
Susamlı yapacağınız kandil simitlerini önce yumurta akına batırın sonra da susama bulayın.
Çörekotlu olacak olanların da üzerine yumurtanın sarısını sürün ve üzerlerine çörekotu serpin.
Kandil simitlerini önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 20-30 dakika kadar pişirin.
Hayırlı kandiller dilerim. Afiyet olsun.
Püf noktası: Havalar oldukça ısındı. Hamurunuzu hazırlarken çok nemli ya da çok sıcak bir ortamda olmamaya dikkat edin. Aksi halde hamur istediğiniz kıvamı alamayabilir.

3 yorum:

  1. Her şey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık ancak ben tarifte mahlebi göremedim

    YanıtlaSil
  2. malzemeler arasinda mahlep yok?

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim:) ekledim şimdi, kusura bakmayın.

    YanıtlaSil