28 Haziran 2012 Perşembe

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı yemekler, yaz sofralarının baş tacı. E konu zeytinyağlılardan açılınca da, biber dolmasından bahsetmemek neredeyse imkansız. Hazırlaması kolay, sunumu kolay, sindirimi kolay. Gerçekten de insan yazın ortasında bir yemekten daha ne bekler? Diye düşünerek bugün biber dolması yapmaya karar verdim. Evet farkındayım; bugünkü yemeğimin tarifi çoğu kişi tarafından iyi biliniyor. Peki ya bilmeyenler? Bilip de tam tutturamayanlar? Bakalım malzemeler nelermiş?
Malzemeler:
1 kilo dolmalık biber
2 su bardağı su
1-2 domates

Harcı için:
1,5 su bardağı pirinç
5 adet soğan (orta boy)
Yarım su bardağı zeytinyağı (riviera)
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
1 adet limon
Soğanları soyduktan sonra yemeklik şekilde doğrayın. Orta boy bir tencereye sıvıyağı dökün ve soğanları kavurmaya başlayın.
Çam fıstığını yıkayın ve soğanlara ilave edin. Fıstıklar pembeleşinceye dek kavurun. Bu sırada pirinci de ayıklayın ve 15-20 dakika boyunca sıcak suda bekletin. Suyun el değmeyecek kadar kaynar olmaması gerekiyor ancak çok ılık da olmasın.
Fıstıkların pembeleştiğini görünce suyunu süzdüğünüz pirinçleri de tencereye alın ve yaklaşık 5-6 dakika kavurun. Sonra üzerine 1- 1,5 su bardağı kadar suyu ilave edin.
Koyduğunuz su miktarı pirinçlerin biraz üzerinde kalmalı. Ardından kuş üzümlerini de yıkayın ve tencereye ekleyin. Tuzu ve şekeri de koyarak tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pirinçlerin suyunu çektirin. Bu sırada maydonoz ve naneyi ince ince kıyabilirsiniz. Limonun da suyunu sıkın.
Pirinçler suyunu çekince yeşillikleri, baharatları ve limon suyunu ekleyerek; harcı soğumaya bırakın. Dolmalık biberleri yıkadıktan sonra kapaklarını resimdeki gibi kesin ancak tamamen ikiye ayırmayın.
Çekirdeklerini nazikçe temizleyin. Domateslerin de çekirdeklerini ayıklayın ve etli kısımlarını dolmalara kapak olacak şekilde kesin.
Harcını doldurup, domatesle kapattığınız biber dolmalarını tencereye sıkışık bir biçimde dizin.
Böyle dizmek dağılmamaları için önemli. Çok derin bir tencere seçmemenizi öneririm. Pişirmek için tencereye dolmaların yarısına gelecek kadar yaklaşık 2 su bardağı su ekleyin ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını da ilave ederek orta ateşte 35-40 dakika kadar pişirin.
Piştiğini biberlerin renk değiştirmesinden de, pirinçlerin yumuşamasından da anlayabilirisiniz. Soğuduktan sonra servis için aldığınız kabı limon dilimleriyle süsleyerek servis yapabilirisiniz. Afiyet olsun.
Püf noktası: 1: Dolmaları doldururken harcı çok sıkı koymamaya dikkat edin. Pişme aşamasında pirinçler iyice şişeceği için çok sıkı doldurmak, dolmalarınızın taşmasına sebep olur. 2: Yerken daha tuzlu bir tat almak istiyorsanız, harcı doldurmadan önce biberlerin için az miktarda tuzla ovabilisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder