5 Şubat 2013 Salı

Havuçlu Kek

Şeker hamurundan yapılmış minik turuncu bir havuç çok şirin duracaktı havuçlu kekimin üzerinde biliyorum ama ne yazık ki yetiştiremedim bugüne. Bunun yerine minik kalpler kullandım süsleme için.
Malzemeler:
2 su bardağı un (200 gram)
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker (300 gram)
125 gram yumuşak ya da sıvı margarin
1,5 su bardağı havuç (4-5 adet)
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket şekerli vanilin (10 gram)
1 paket kabartma tozu (10 gram)
1,5 tatlı kaşığı tarçın (10 gram)

Kuru üzümü yarım saat önceden kaynar suyla ıslatın ve suda bekleterek şişmesini sağlayın. Havuçları dilerseniz rendeleyin ya da dilerseniz benim yaptığım gibi robottan geçirin.
Aynı şey ceviz içinde geçerli. Ben, yerken ağza gelen iri ceviz tanelerinden hoşlanmadığım için rondoyla unufak etmeyi seçiyorum ancak siz irice kalmış şekilde dövülmüş ceviz de kullanabilirsiniz. Tamamen damak tadıyla ilgili. Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın. Yumurtaları ve şekeri çırpma kabınıza alarak 5 dakika boyunca beyazlaşıncaya kadar çırpın.
Şekerli vanilini ve kabartma tozunu unla karıştırın, eleyerek çırpma kabınıza alın ve ardından da margarini ekleyin.
1-2 dakika karıştırdıktan sonra tarçını, havucu ve cevizi de ekleyin. Üzümlerin suyunu süzün ve iyice unlayın; ardından da kek hamurunuza ekleyin.
Bu sırada 26 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbınızın altına yağlı pişirme kağıdı serin ve yan kısımlarını yağlayın. Pişirme kağıdının dışarda kalan fazla kısımlarını kesin.
Hamuru kek kalıbına alın ve önceden ısıttığınız fırında 50 dakika kadar pişirin. Pişme süresi bittiğinde bırakın, kek iyice soğusun. Sonrasında kelepçeyi çözün ve kağıdı çıkarın. Keki tekrar ters çevirip öyle servis yapacağız.
Bakıyorum da yine harikalar yarattınız. :)
Afiyet olsun.
Püf noktası: Bu keki yaparken her zaman kelepçeli kek kalıbı kullanın.

5 yorum:

  1. İyi günler Merve Hanım.
    İnternette havuçlu tarçınlı kek tarifi ararken sizin sayfanıza kadar geldim. Öncelikle tarifiniz için teşekkür ederim. Şimdi sizin verdiğiniz tarifi uygulayacağım. İnşallah başarılı olurum. :) Daha önce yapmamıştım. Fakat aklıma takılan bir konu var size bunu sormak istiyorum. Bu tarife süt ekleyenlerde oluyor. Acaba siz süt ekleyip yaptınız mı? Eğer yaptınız ise sütlü ve sütsüz arasında sizce tat olarak nasıl bir fark var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, rica ederim; umarım sonuçtan memnun kalmışsınızdır. Bu arada evet,havuçlu kek için farklı bir çok tarif var:) açıkçası ben süt ekleyerek hiç denemedim, bu şekliyle kıvamı tam istediğim gibi oluyor. Siz süt ekleyerek denediyseniz sonucunuzu benimle paylaşırsınız belki :) Sevgiler

      Sil
    2. İlk yaptığımda fırını çalıştırmayı çözemediğim için hafif yandı ki sonradan öğrendim fırının derecesi 220-250 arasıymış. Fakat daha sonra yukarıda da belirttiğiniz gibi diğer fırında 160 derecede tekrar denedim bu sefer sonuç çok güzeldi. Yıllar önce yediğimde aradığım lezzeti en sonunda tekrar buldum. O yüzden bu lezzeti süt ekleyerek hiç değiştirmek istemiyorum :) Fırsat buldukça diğer tarfilerinizi de denemeye başlayacağım inşallah. Tarifleriniz için tekrar teşekkür ederim.
      İyi günler

      Sil
    3. Tekrar rica ederim :) Beğenmenize çok sevindim, afiyet olsun. Sevgilerimle

      Sil
  2. Margarin eritilecek mi acaba?

    YanıtlaSil