22 Mart 2012 Perşembe

Şehriyeli Tarhana Çorbası

Çocukluğumdan beri okullar kapanır kapanmaz yazlığa gider, yaz aylarını Silivri’de geçirirdik. Sonra sonra iş güç koşturmaca derken, birkaç senedir gitmez olduk. Ben de bu sene Eylül ayında, fırsat bulduğum birkaç hafta teyzemlerin yazlığına, Selimpaşa’ya gitmeye karar verdim. Belki rastlamışsınızdır, özellikle sabah saatlerinde meyve sebze satanlar uğrar mutlaka yazlık sitelere. Zamanla seneler geçtikçe de evlerin hanımlarını tanır, az çok kimin ne aldığını bilir bu zerzevatçılar. Bir de köylerden tarhana ve salça getirenler olur. Bu sene benimle beraber teyzemlerde kalan ananem, tüm komşu ve akrabalarımıza aldı bu salça ve tarhanalardan. Biz de tüm kış afiyetle yedik, salçalarımız çoktan bitti ama tarhana hala biraz vardı. Onu da dün akşam, grip olduğu için babama pişirdim. Sizinle de tarifini paylaşıyorum. Beğenirsiniz umarım.

Malzemeler (4 kişilik)

2 kaşık toz tarhana
4 su bardağı su (tercihen et suyu)
1,5 tatlı kaşığı tereyağ
1 adet domates ya da 1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı yıldız ya da arpa şehriye
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz

2 kaşık tarhanayı tencereye koyup 1 bardak suyla ıslatın ve 10 dakika kadar karıştırarak çözülmesini sağlayın. Sonra kalan 3 bardak suyu da ilave edin ve orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. Bu sırada, başka bir tencerede sıvıyağ ile salçayı ya da domatesleri kavurun. Ben salça kullandım. Kavururken salçanın içine, karıştırdığınız tarhana çorbasından 4-5 yemek kaşığı kadar ekleyin. Salça çözüldükten sonra ve ısıları eşitlenmişken, salçayı çorbanın içine katın. Ardından tereyağını, naneyi ve tuzu ekleyin.
Kaynamaya başladıkça şehriyeleri de ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Karıştırmazsanız; şehriyeler dibe çöker ve tencerenin dibine yapışır.
Şehriyeler yumuşadığında servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktası: Et suyu hazırlamak için tıklayın: http://merveninkekkalibi.blogspot.com/2012/03/et-suyu-nasl-yaplr.html Et suyunuz yoksa bulyon da kullanabilirsiniz. Ben pek ercih etmiyorum ama bulyon kullanacaksanız, malzemeler listesinden tuzu çıkartmayı unutmayın.

2 yorum:

  1. Merhaba merve ben sevdanın annesi blogun hayırlı olsun hoş sohbetler daimi dostluklar dilerim. Ellerine saglık şehriyeli tarhana ilkkez duydum leziz ve güzel gözüküyo

    YanıtlaSil