25 Haziran 2012 Pazartesi

Krem Karamel

Hava öyle sıcak ki neredeyse yediğim her şeyin buzdolabından çıkmış olmasını istiyorum. Özellikle tatlıların. Bu yüzden bugün soğuk ve hafif bir tatlının tarifini paylaşayım istedim. Hem hafif, hem sütlü hem de pratik ne olabilir diye düşünürken aklıma krem karamel geldi. Bu güzel vanilya kokulu Fransız tatlısını isterseniz benim yaptığım gibi kaselere boşaltarak; isterseniz de bir büyük çukur borcama boşaltıp, piştikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Ben tek kişilik kaplarda sunum yapmayı daha çok beğendiğim için sizinle bu şeklini paylaşacağım. Başlayalım:

Malzemeler:
7 yumurta
320 gr toz şeker (2 su bardağı)
20 gr vanilya (2 paket)
1 litre süt

Karameli için:
160 gr şeker (1 su bardağı)

Bir mikser yardımıyla yumurta ve şekeri 5 dakika kadar çırpın. İsterseniz çırpma işlemini blenderda da yapabilirsiniz. Ben öyle yaptım.
Yumurta ve şeker karışırken, başka bir tencerenin içinde sütü kaynatmaya başlayın.
Daha sonra kaynayan sütü, yumurta ve şeker karışımının içine yavaş yavaş ekleyerek, çırpmaya devam edin. Farklı karışımları birleştirirken ısıların eşitlenmesi her zaman önemli. Ardından vanilyayı ekleyin. 2-3 dakika daha karıştırmaya devam edin. Karıştırma işlemi bitince sütün köpürdüğünü göreceksiniz. Köpüğü bir kaşık yardımıyla başka bir kaba alın.
Krem karamel kremasını kaplara boşlatmadan önce karameli hazırlamamız gerek.
Bunun için 1 bardak şekeri, altı yanmayacak bir çelik tencerede, bir tahta kaşıkla karıştırarak eritmeye başlayın.
Şeker önce topaklanabilir; bu yüzden karıştırırken aynı zamanda topakları ezmelisiniz. Karameli taslara boşaltırken elinize bulaşmamasına çok dikkat edin. Şeker sıvı haldeyken ciddi yanıklara yol açabiliyor.
Karameli ısıya dayanıklı kaplara paylaştırın.  Her kaseye yaklaşık 1-2 çorba kaşığı kadar karamel yeterli oluyor. Ardından krem karamelin kremasını da kaplara eşit olarak pay edin. Son olarak, en üste ayırmış olduğunuz süt köpüğünü taşacak şekilde bölüştürün.
Fırını önceden 160 dereceye ısıtın. Fırın tepsisine kaynamış su dökün ve tasları tepsiye yerleştirin. 30-40 dakika kadar pişecekler.
Piştiklerinde işte tam da böyle oluyorlar.
Buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. İyice dinlendikten sonra servis yapacakken; sivri uçlu bir bıçağı kapların kenarından sokarak, krem karamelle tasın arasına hava girmesini sağlayın ve üzerine tabağı örtün. Sonra dökülmemesine dikkat ederek; tabağı düz, kaseyi ters çevirin ve tatlının tabağa yerleşmesini sağlayın.
Bu aşamada kasenin arkasına bir kaç kez hafifçe vurmanız da işinizi kolaylaştıracaktır. Afiyet olsun.
Püf noktası: Şekeri karamel haline getirirken yanmamasına da çok dikkat edin. Aksi halde tadı bozulacaktır.

4 yorum:

  1. kesinlikle sekerim topaklaniyor ve sekerler daha erimeden kahverengilesiyor ne yapacagim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ocağın altını daha kısık tutarak bir kaşığın arkasıyla şekeri ezerek karıştırın. Bu şekilde erimesini sağlayın zaten kahverengileşmesi doğal. Umarım bu denemeniz olumlu sonuçlanır. Kolay gelsin.

      Sil
  2. ruya gibi bir tarif çok teşekkürler elinize sağlık

    YanıtlaSil